logo

Vul een zoekwoord in

Zelftest: Social media

Denk je dat je niet meer zonder social media kunt? Doe de zelftest en lees of je hulp kunt gebruiken.

Bekijk de privacyverklaring

Zelftest: Social media

Ben je vaker op social media dan je eigenlijk van plan was?

Heb je weleens geprobeerd te stoppen of te minderen, zonder resultaat?

Kost social media veel tijd?

Pieker je veel over alles wat je op social media tegenkomt?

Heb je een sterk verlangen om op willekeurig welk moment even op social media te gaan?

Heeft social media een negatieve invloed op je werk, school of thuissituatie? (bijvoorbeeld: je concentratie is minder, je schoolprestaties gaan achteruit, ruzies thuis)

Ga je door met social media, ook als je weet dat het problemen geeft in je relaties? (bijvoorbeeld: je krijgt steeds te horen dat je te veel tijd besteedt aan Facebook, of dat je alleen maar in een virtuele wereld leeft)

Heb je hobby’s, sociale activiteiten of werk opgegeven om nog vaker op social media te zijn?

Heb je weleens gejokt over de hoeveelheid tijd die je aan social media hebt besteed? Of over de tijdstippen (’s nachts) waarop je online bent?

Is het moeilijk om goed voor jezelf te zorgen? (bijvoorbeeld: gezond eten, voldoende bewegen, goed slapen)

Ga je door met social media, ook als je weet dat het problemen geeft met je financiën, je werk of wonen?

Heb je last van onthoudingsverschijnselen die afnemen als je minder op social media bent? (bijvoorbeeld: moeilijk slapen, onrustig zijn, hoofdpijn)

Om een goede indicatie te krijgen van de ernst van je problemen willen we graag nog het volgende weten: ben je verslaafd aan drank of drugs of heb je mogelijk suïcidale gedachten?

Niets aan de hand!

Je vindt het leuk om je vrienden te volgen op Facebook of Instagram, maar je doet daarnaast ook nog allerlei andere interessante dingen. Je beseft dat er meer te koop is dan alleen social media.

Uitslagen

Geen reden tot zorgen, tenzij…!

Je bent regelmatig op social media te vinden. Soms heb je niet door dat je al uren online bent, maar je hebt ook een leven naast social media. Heb je zelf toch het idee dat het een te grote invloed heeft op je leven, maak dan een afspraak met je huisarts. Hij/zij kan je doorverwijzen naar deskundige hulp.

Uitslagen

Je zit in de gevarenzone!

Je hebt 4 of meer vragen met ‘ja’ beantwoord. Dat lijkt erop dat je elke minuut van de dag de drang voelt om ‘even’ op social media te gaan. Je doet het automatisch en eigenlijk weet je ook niet precies waarom. Het voelt misschien alsof je smartphone de baas is over jou. Dat is een kenmerk van een verslaving. Met hulp van deskundigen kun je leren op een gezonde manier om te gaan met social media. Zodat ook je relaties, studie of werk weer een groteronderdeel worden van je leven.

Wil je contact met een behandelaar?

Vul dan je contactgegevens hieronder in en druk op verzenden. Een behandelaar van onze online partner Viviq bekijkt je antwoorden en neemt contact met je op voor een persoonlijk advies.

Uitslagen

uitkomst berekenen