logo

Vul een zoekwoord in

Alcoholverslaving

In Nederland drinken heel veel mensen regelmatig alcohol. Voor de ontspanning, of om even nergens aan te hoeven denken. Sommige mensen drinken steeds een beetje meer. Als het een gewoonte wordt en je echt niet meer zonder kunt, kan er sprake zijn van een alcoholverslaving.

Wat is een alcholverslaving

Van een verslaving is sprake als je lichamelijk en geestelijk afhankelijk bent van alcohol.  Lichamelijke afhankelijkheid wil zeggen dat je lijf zo gewend is aan alcohol dat je lichamelijke reacties krijgt als je een tijdje niet drinkt. Denk aan trillende handen of veel zweten. Geestelijke afhankelijkheid betekent dat je denkt dat je niet meer zonder alcohol kunt en alcohol nodig hebt voor ontspanning, gezelligheid of om problemen te vergeten.

Een alcoholverslaving herkennen

Aan de volgende signalen herken je een alcoholverslaving:

  • Drinken om je stemming te veranderen
  • Niet kunnen stoppen bij 1 of 2 drankjes
  • Beloftes of pogingen te stoppen zonder dat het lukt
  • Lichamelijke problemen
  • Ontwenningsverschijnselen
  • Verzuim op het werk
  • Ruzie met gezinsleden over drank

Behandeling van alcoholverslaving

De verslavingszorg van Vincent van Gogh heeft de expertise en ervaring om mensen met verslavingsproblemen te behandelen. Ook partners, familieleden en andere naasten kunnen samen met jou bij ons terecht. Na een intake en een adviesgesprek volgt normaal gesproken de behandeling. Die stemmen wij in samenspraak met jou en eventueel je omgeving af op jouw specifieke probleem.

Online behandeling

Dankzij onze online behandeling krijg je als cliënt meer regie over je eigen behandeling. Online werken aan de oplossing van je verslaving verloopt sneller en effectiever bij de juiste toepassing ervan. Je volgt je behandeling zelfstandig waar en wanneer je zelf wilt.

Syndroom van Korsakov

Het syndroom van Korsakov is een ernstige hersenaandoening die het gevolg is van jarenlang overmatig alcoholgebruik in combinatie met slechte, onregelmatige voeding. Korsakov leidt tot onder meer ernstige geheugenstoornissen, moeite met het uitvoeren van dagelijkse bezigheden en een beperkt ziekte-inzicht. Behandeling vindt plaats door het Korsakov Centrum van Vincent van Gogh.

Doe de test!

Wil je weten of je last hebt van kenmerken van een alcoholverslaving? We bieden een eenvoudige test waarmee je snel bepaalt wat de beste vervolgstap is. Naar de test >>>