logo

Vul een zoekwoord in

Behandeling van verslaving

Heb je problemen met alcohol, drugs, tabak, gokken, gamen, internet, kopen of seks? De behandeling richt zich op stoppen van de verslaving, maar ook op het terugpakken van de grip op je leven en het oplossen van problemen die te maken hebben met je verslaving. Zodat je kunt genieten van een leven zonder verslaving.

Direct hulp nodig?

Aanmelden voor behandeling

Snel hulp nodig? Meld je dan aan voor een eerste gesprek. Dan kijken we hoe we je het beste kunnen helpen. Hiervoor heb je wel een verwijzing nodig. Vul het informatieformulier in, of bel ons op 0478 – 52 77 00.

Onze kracht

Als je kiest voor behandeling bij Vincent Verslavingszorg, dan krijg je zorg van hoge kwaliteit. Door de verbinding met andere onderdelen van Vincent van Gogh kunnen we in de volle breedte naar je problemen kijken. We werken vanuit een sterk geloof in jouw herstel.

Soorten behandeling

Elke persoon en elke verslaving is anders. Daarom stemmen we de zwaarte en de plek van de behandeling precies op jouw situatie af: online, in de verslavingspoli of in de kliniek. We bieden ook preventieve behandeling om het ontstaan of verergeren van verslaving te voorkomen.

Icon_Preventie.svg

Preventie

Ook met een lichte verslaving is hulp zoeken verstandig. Zo kun je erger voorkomen. We bieden cursussen, trainingen en voorlichtingsbijeenkomsten.

lees meer
Icon_Verslavingspoli.svg

Verslavingspoli

De meeste behandelingen vinden op de verslavingspoli plaats. Je komt hier dan regelmatig naartoe voor een afspraak. Je krijgt advies en therapie.

lees meer
Icon_opname.svg

Detox in de kliniek

Behandeling van verslavingsproblemen vindt zo veel mogelijk kort en in de eigen omgeving plaats. Als die niet genoeg structuur of zorg biedt, is opname in een verslavingskliniek een optie. Hier is dag en nacht hulp beschikbaar.

lees meer
Icon_screen.svg

Onlinebehandeling bij gedragsverslaving

Nieuw! Bekijk hier hoe je met een volledige onlinebehandeling je gedragsverslaving de baas kunt worden. Jij houdt de regie en werkt in een veilige en persoonlijke digitale omgeving, Je krijgt ondersteuning van een behandelaar.

Lees meer

Veelgestelde vragen

 • Wanneer is iemand verslaafd?

  Hulpverleners gebruiken vaak elf criteria om een verslaving vast te stellen. Deze criteria zijn afkomstig uit de DSMV (Diagnostic and Statistical Mental disorders). De DSMV is een diagnostisch en statistisch handboek van psychiatrische aandoeningen. Het handboek wordt wereldwijd gebruikt. Elf criteria om verslaving vast te stellen:

  • 1. Tolerantie: iemand heeft een steeds grotere dosis van het middel nodig om hetzelfde effect te bereiken, of dezelfde dosis heeft steeds minder effect.
  • 2. Onthoudingsverschijnselen: er is sprake van onthoudingsverschijnselen zodra het middel niet meer wordt gebruikt; de verschijnselen zwakken af zodra het middel weer wordt gebruikt.
  • 3. Het middel wordt vaak in grotere hoeveelheden of gedurende een langere tijd gebruikt dan de gebruiker van plan was.
  • 4. Er bestaat de aanhoudende wens (of er zijn weinig succesvolle pogingen om) het gebruik van het middel te verminderen of in de hand te houden.
  • 5. Een groot deel van de tijd gaat op aan activiteiten om aan het middel te komen en/of aan het gebruik van het middel.
  • 6. Belangrijke bezigheden (werk, hobby's, vrijetijdsbesteding) worden opgegeven of verminderd vanwege het gebruik van het middel.
  • 7. Voortdurend gebruik, ondanks dat iemand weet dat het gebruik lichamelijke en/of psychische problemen met zich mee brengt of zulke problemen verergert.
  • 8. Door het gebruik lukt het niet meer om te voldoen aan verplichtingen op het werk, op school of thuis.
  • 9. Iemand gebruikt het middel herhaaldelijk in situaties waarin dit gevaarlijk is.
  • 10. Er is sprake van een sterk verlangen om te gebruiken.
  • 11. Voortdurend gebruik van het middel, ondanks dat het problemen oplevert in relaties (bijvoorbeeld ruzies met de partner of ouders/verzorgers).

  Als iemand voldoet aan twee of drie criteria spreken we van een milde stoornis in het gebruik van middelen. Als dit vier of vijf criteria zijn is er sprake van een gematigde stoornis. Bij zes of meer criteria spreken we van een ernstige stoornis.

 • Welke vormen van verslavingen bestaan er?

  Verslavingen kunnen voorkomen in meerdere vorm. Denk aan verslaving aan alcohol, drugs of medicijnen. Maar ook gedragsverslavingen, denk aan een verslaving aan internet, kopen, gamen, gokken, seks, pornografie, social media.

 • Hoe wordt bekeken voor welke behandeling ik in aanmerking kom?

  Je traject start met een uitvoerige intakefase, dit bestaat uit een intakegesprek en een adviesgesprek. Samen bekijken we welke hulp het beste bij je past, door rekening te houden met jouw wensen en mogelijkheden. Je krijgt zorgvuldig en professioneel advies. We stellen in overleg met jou een behandelplan op. 

 • Wat kost de behandeling van mijn verslaving?

  Het basispakket van je zorgverzekering vergoedt de behandeling door Vincent Verslavingszorg. Wel betaal je eigen risico.

 • Wat is een koopverslaving?

  Er zijn allerlei soorten verslavingen. Je kunt verslaafd raken aan middelen (alcohol, drugs), maar ook aan bepaalde gewoonten/gedragingen. Je kunt bij Vincent van Gogh ook terecht voor behandeling van koopdrang oftewel koopverslaving. Dit houdt simpelweg in dat iemand een geluksgevoel krijgt van winkelen/aankopen doen. Om vaker dit geluksgevoel te ervaren, moet er steeds weer iets worden gekocht, in een frequentie die vaak dwangmatig hoog is te noemen. Wil je nagaan of sprake is van een koopverslaving, doe dan de zelftest. Als je het gevoel hebt dat er bij jou mogelijk sprake is van een koopverslaving kun je voor hulp terecht bij Vincent van Gogh.

bekijk alle vragen