logo

Vul een zoekwoord in

Zelftest: Gamen

Heb jij je gamegedrag nog onder controle? Doe de zelftest en je weet meer!

Bekijk de privacyverklaring

Zelftest: Gamen

Ben je vaker aan het gamen dan je eigenlijk van plan was?

Heb je weleens geprobeerd te stoppen of te minderen, zonder resultaat?

Kost het gamen veel tijd?

Denk je na het gamen veel na (piekeren) over het verloop van het spel?

Heb je een sterk verlangen om te gamen?

Heeft het gamen een negatieve invloed op je werk, school of thuissituatie? (bijvoorbeeld: je concentratie is minder, je schoolprestaties gaan achteruit, ruzies thuis)

Ga je door met gamen, ook als je weet dat het problemen geeft in je relaties? (bijvoorbeeld: je krijgt steeds te horen dat je te veel tijd besteedt aan gamen, of dat je alleen maar in een virtuele wereld leeft)

Heb je hobby’s, sociale activiteiten of werk opgegeven voor het gamen?

Heb je weleens gejokt over de hoeveelheid tijd en geld die je aan het gamen hebt besteed? Of over de tijdstippen (’s nachts) waarop je gamet?

Is het moeilijk om goed voor jezelf te zorgen? (bijvoorbeeld: gezond eten, voldoende bewegen, goed slapen)

Ga je door met gamen, ook als je weet dat het problemen geeft met je financiën, je werk of wonen?

Heb je last van onthoudingsverschijnselen die afnemen als je minder gamet? (bijvoorbeeld: moeilijk slapen, onrustig zijn, hoofdpijn)

Om een goede indicatie te krijgen van de ernst van je problemen willen we graag nog het volgende weten: ben je verslaafd aan drank of drugs of heb je mogelijk suïcidale gedachten?

Niets aan de hand!

Je hebt je gamegedrag goed onder controle. Je geniet van het gamen, maar je weet dat er ook andere leuke en belangrijke dingen te doen zijn. Zoals je werk of je studie. Je kunt stoppen wanneer jíj dat wilt. Heel goed!

Uitslagen

Geen reden tot zorgen, tenzij…!

Je bent regelmatig aan het gamen, maar je weet ook wanneer je moet stoppen. Heb je zelf toch het idee dat het een te grote invloed heeft op je leven, maak dan een afspraak met je huisarts. Hij/zij kan je doorverwijzen naar deskundige hulp.

Uitslagen

Je zit in de gevarenzone!

Je zit in de gevarenzone! Je hebt 4 of meer vragen met ‘ja’ beantwoord. Dat lijkt erop dat je het gamen niet meer onder controle hebt. Het voelt misschien alsof de computer de baas is over jou. Dat is een kenmerk van een verslaving. Met hulp van deskundigen kun je leren op een gezonde normale manier om te gaan met gamen. Zodat ook je relaties, studie of werk weer een onderdeel worden van je leven.

Wil je contact met een behandelaar?

Vul dan je contactgegevens hieronder in en druk op verzenden. Een behandelaar van onze online partner Viviq bekijkt je antwoorden en neemt contact met je op voor een persoonlijk advies.

Uitslagen

uitkomst berekenen