logo

Vul een zoekwoord in

Preventie bij verslaving

Preventie zorgt ervoor dat je door je verslaving, bijvoorbeeld aan alcohol, drugs of gamen, niet in de problemen komt. Ook kan preventie voorkomen dat een lichte of matige verslaving erger wordt. Het preventieteam van Vincent Verslavingszorg geeft informatie, voorlichting en advies bij lichte en matige vormen van verslaving.

Met de juiste informatie en aanpak helpen we je om niet verslaafd te raken of te voorkomen dat je verslaving verergert. Verslavingsproblemen door genotmiddelen zoals alcohol, drugs of gokken hebben daarbij onze nadrukkelijke aandacht. Onze preventiewerkers richten zich voornamelijk op jongeren, maar ook op hun omgeving (ouders, scholen, gemeenten, verenigingen, instellingen). Dat doen we op verschillende manieren.

Persoonlijke gesprekken met jongeren en ouders

  • KOPP/KVO
    Heeft je vader of moeder psychische problemen of een verslaving? Voor jou en/of je ouders bieden wij het KOPP/KVO programma aan. Dit zijn informatie- en adviesgesprekken. Vaak helpt het om jullie verhaal te vertellen, vragen te stellen en samen zorgen te bespreken. Voor jou is er daarnaast ook de website kopstoring.nl. Neem vooral eens een kijkje!
  • Individuele informatiegesprekken voor jongeren
    In één tot vier gesprekken bieden we jongeren informatie en handigheidjes die kunnen helpen bij het verminderen van de klachten of zorgen waar je mee zit. 
  • Informatiegesprek na alcoholvergiftiging 
    Soms drinken jongeren zo veel in korte tijd dat ze in coma raken: een alcoholvergiftiging is het gevolg en je belandt in het ziekenhuis. Wij werken met ziekenhuizen in de regio samen. Wij praten al tijdens de ziekenhuisopname met de jongere, of kort na het ontslag. Vaak in het bijzijn van de ouders/verzorgers en soms ook vrienden of vriendinnen. Niet om iemand de les te lezen, wel om goede informatie te geven.
  • Moti-4 
    Gesprekkenreeks voor jongeren die beginnend problematisch bezig met of verslaafd zijn aan drugs, alcohol, gokken of gamen.
  • Individuele informatiegesprekken voor ouders
    Voor ouders van jongeren (12 t/m 23). Informatie over alcohol, drugs en/of gamen, met een nadruk op wat je als ouder van een puber hierover moet weten. Je leert hoe je de signalen van middelengebruik en/of gamen kunt herkennen. We geven je handvatten om het gesprek aan te gaan met je zoon of dochter. Daarnaast praktische tips om hem/haar weerbaar te maken tegen verleidingen. Maximaal vier gesprekken van 1,5 uur. Kosteloos en bij je thuis of op locatie.
  • Homeparty 
    Een Tupperware-party, maar dan anders! Als ouder/verzorger met een kind in de puberleeftijd nodig je andere ouders bij je thuis uit voor een voorlichtingsavond over opvoeding en alcohol en drugs. Klik hier voor meer informatie.

Cursussen voor ouders en naasten 

  • Positief Opvoeden: Een cursus voor ouders met psychische en/of verslavingsproblemen, omdat opvoeden soms extra kan lastig zijn als je psychische problemen hebt. Een praktisch steuntje in de rug en de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen met andere ouders.
  • Zelfhulpcursus 'Opvoeden als je psychische problemen hebt': Op deze website vind je de zelfhulpcursus KopOpOuders Zelfhulp. Een online zelfhulpcursus voor ouders met veel stress, psychische- of verslavingsproblemen en hun eventuele partner.
  • Psychiatrie en/of verslaving in de familie: Het doel is voorkomen dat je overbelast raakt door de zorg(en) voor (of over) je naaste. Jouw eigen vragen en behoeften staan centraal. Informatie, tips, oefenen van vaardigheden en steun van anderen kunnen helpen om meer rust en grip te krijgen.
  • Training Interactievaardigheden 'De Mat': Veel naasten vragen zich vaak af wat ze wel of niet met hun zieke familielid kunnen bespreken en wat ze van de hulpverlening kunnen verwachten. Maar ook hoe ze zichzelf staande kunnen houden. Voor deze mensen is 'De Mat' ontwikkeld.

Familiespreekuur

Tevens voor familie of naastbetrokkenen van mensen met psychische problemen. Je kunt als partner, familielid of naaste bij het spreekuur terecht voor ondersteuning, praktische adviezen en informatie. Lees hier meer over het spreekuur.

Testen partydrugs

Het gebruik van XTC en andere partydrugs is nooit zonder risico. Om de risico's van drugsgebruik zo goed mogelijk te beperken, kun je jouw partydrugs kosteloos en anoniem laten testen. Lees hierover meer.

Wiet-Check

Voor jongeren die blowen en (nog) geen behoefte hebben aan hulp. Maximaal twee gesprekken met een verslavingspreventiewerker. Niet bedoeld om jou over te halen te stoppen of te minderen. Wel om je bewust te maken wat hasj en wiet eigenlijk met je doet.

Voorlichting op scholen

Het programma ‘De gezonde school en genotmiddelen’ (DGSG) is voor scholen die aandacht willen schenken aan preventie van alcohol, tabak en drugs. Gericht op zowel leerlingen, ouders als schoolpersoneel. Met speciale aandacht voor het signaleren en begeleiden van leerlingen die (beginnend) problematisch alcohol of drugs gebruiken. 

Meer informatie of ergens voor aanmelden?

vvgpreventie@vigogroep.nl
(088) 478 78 17