logo

Vul een zoekwoord in

Niemand wist van mijn cocaïneverslaving

Het begon op mijn 21e met een lijntje cocaïne tijdens het uitgaan. Veertien jaar later gaf ik bijna 1500 euro per maand uit aan coke. Niemand wist ervan. Zelfs mijn vrouw niet.

‘Toen er een probleem op mijn werk speelde, ben ik nog meer gaan gebruiken. Ook dronk ik veel. Ik liep rond met een groot geheim en durfde geen hulp te zoeken. Ik was bang om mijn baan en mijn gezin kwijt te raken. Toen mijn vrouw mijn verslaving ontdekte, was ik opgelucht.

Ik ben weggegaan bij mijn gezin en begonnen met een dagbehandeling bij Vincent van Gogh Verslavingszorg. Ik heb al mijn naasten meteen verteld wat er aan de hand was. Toen pas zag ik hoe groot de kring mensen was die ik geraakt had. Mijn werkgever gaf me de kans om aan mezelf te werken en dus kon ik een half jaar de ziektewet in.

Omslag in het leven

Drie dagen per week was ik bij Vincent van Gogh. Er stond van alles op het programma: een dagopening waarin we vertelden hoe het met ons ging, cognitieve gedragstherapie, sociale vaardigheden, drama en muziek. Ik leerde er bijvoorbeeld ‘nee’ te zeggen, maar ook hoe ik een omslag kon maken in mijn leven. Iets niet meer mogen is lastig vol te houden. Door me te focussen op wat ik wél wilde, lukte het me om van de cocaïne af te blijven. Ik wist waarvoor ik het deed: ik wilde gezond leven, sporten, er zijn voor mijn gezin en goed functioneren op mijn werk.

Mooie toekomst

Ook bleek dat ik ADHD heb. Ik heb handvaten gekregen hoe daarmee om te gaan, zodat het risico op middelengebruik kleiner wordt. Na drie maanden was ik ver genoeg om te stoppen met de behandeling. Ik heb nog een half jaar deelgenomen aan een nazorggroep waarin we onze ervaringen deelden. Nu gaat het goed! Ik ben een jaar clean, ik drink niet meer, ben van baan veranderd en woon weer bij mijn vrouw en dochtertje. Er is zelfs een tweede op komst. Ik kan me nu niet meer voorstellen hoe ik een mooie toekomst met mijn vrouw en dochtertje aan het wegsnuiven was.’