logo

Vul een zoekwoord in

Marleen van Melick

Psychiater

'De sleutel tot succes is geduld’

Wandelen met cliënten, de regeltjes af en toe negeren en niets doen wat niet zinvol is. Dat kenmerkt psychiater Marleen van Melick (31), die sinds bijna anderhalf jaar bij Vincent van Gogh Verslavingszorg werkt.

“Ik ontmoet mensen uit alle lagen van de bevolking. Dat maakt dit werk aantrekkelijk. Maar ook: een verslaving staat nooit op zichzelf. Er is altijd meer aan de hand. Ik zie van alles voorbijkomen: van ADHD tot persoonlijkheidsstoornissen, van angststoornissen tot depressies. Een boeiend geheel.

We kijken verder dan alleen het verslavingsprobleem. Met collega’s binnen onze kliniek, maar ook daarbuiten. Dat maakt onze verslavingszorg bijzonder. Omdat we onderdeel zijn van Vincent van Gogh voor GGZ, kunnen we snel de juiste hulp regelen.

Nieuw en uniek

Maar we zijn ook een enthousiaste club mensen die zichzelf blijft ontwikkelen.  Zo krijgen we steeds meer cliënten die verslaafd zijn aan pijnmedicatie. We zoeken nu uit hoe we deze groep het best kunnen behandelen. Als dat lukt, zetten we iets nieuws en unieks neer. 

Zelf werd ik eens raar aangekeken omdat ik ging wandelen met een cliënt. Maar je krijgt een heel ander gesprek dan in een kantoor. Zo kreeg ik meer te horen over iemands jeugd, toen we langs haar huis wandelden. Ik kijk altijd naar wat de cliënt zélf wil. Dat kan betekenen dat het soms beter is om in te zetten op minderen in plaats van direct volledig te stoppen met alcohol.

Wie me het meest is bijgebleven? Een Poolse dame met een amfetamineverslaving, een traumatisch verleden, angst voor hallucinaties en veel psychosociale problemen. Te heftig, zeiden mijn collega’s. We zijn er toch voor gegaan. De opname duurde vier maanden, maar het is gelukt. De sleutel tot dit succes was geduld! Ik heb me niet laten leiden door regeltjes over opnameduur, maar heb het belang van deze cliënte vooropgesteld.”